MIQUEL OBIOLS, IN MEMORIAM
Las niñas y niños de antaño pierden a quien fuera artífice del imaginario de varias generaciones que, bien entre las páginas de sus libros o frente a aquella televisión creativa y estimulante, volaron, exploraron y habitaron territorios de ensueño y fantasía. El escritor y guionista Miquel Obiols nos ha dejado a los 79 años.
Alumno del pedagogo Emili Teixidor en su Roda de Ter (Osona, Barcelona) natal, la literatura marcó su trayectoria vital y profesional: primero como gran lector; también como maestro y autor. Desde su primera obra infantil, «¡Ay, Filomena, Filomena!» (1977), compaginó las letras con el medio audiovisual: fue creador y director de programas como 'El planeta imaginario', 'Juego de niños', 'Pinnic' o 'Más o menos, multiplicado o dividido'. Esa faceta televisiva fue reconocida con premios tan importantes como el Ondas, el Premi Ciutat de Barcelona o la Medalla de Bronce del Festival de Nueva York, que se suman a las distinciones por su obra literaria: Josep Maria Folch i Torres, Joaquim Ruyra, Crítica Serra d’Or, Generalitat de Catalunya, Critici in Erba (Bolonia)…
Traducido a varios idiomas, «El cuadro más bonito del mundo», «Libro de las M’Alicias» y «Datrebil, 7 cuentos y 1 espejo», recuperados por KALANDRAKA, son algunos de sus títulos más rodarianos, sorprendentes, vanguardistas y ya imperecederos. ¡Gràcies, Miquel!
Els nens i nenes perden l’artífex de l’imaginari de diverses generacions, que ja fos entre les pàgines dels llibres o davant d’aquella televisió creativa i estimulant, van volar, explorar i van habitar territoris de somni i fantasia. L’escriptor i guionista Miquel Obiols ha mort als 79 anys.
Alumne del pedagog Emili Teixidor a la seva Roda de Ter (Osona, Barcelona) natal, la literatura va marcar la seva trajectòria vital i professional, primer com a gran lector, però també com a mestre i autor. Des de la seva primera obra infantil Ai, Filomena, Filomena (1977), va compaginar les lletres amb el mitjà audiovisual: va ser el creador i director de programes com El planeta imaginari, Juego de niños, Pinnic o Terra d’Escudella. Aquest vessant el va portar a guanyar premis tan importants com l’Ondas, el Premi Ciutat de Barcelona o la Medalla de Bronze del Festival de Nova York, que se sumen a les distincions per la seva obra literària: el Josep Maria Folch i Torres, el Joaquim Ruyra, el de la Crítica serra d’Or, el Premi Institució de les Lletres Catalanes o el Critici in Erba (Bolonya).
Traduïts a diversos idiomes, El quadre més bonic del món, Llibre de les M’Alícies i Tatrebill, en contes uns, recuperats per KALANDRAKA, són alguns dels seus títols més rodarians, sorprenents, avantguardistes i ja imperibles. Gràcies, Miquel!