"MANUAL DE VERSOS DISPERSOS (AMB UN POLISSÓ)", DE RAIMON PORTELL, I PREMI ROSA SENSAT DE POESIA

El Premi de Poesia per a Infants Rosa Sensat, convocat per l’Associació de Mestres Rosa Sensat i l’editorial KALANDRAKA, i organitzat pel grup transVersant la poesia, ha anunciat l’obra guanyadora d’aquesta primera edició, d’entre un total de setanta obres originals presentades.

El jurat format per Josep Pedrals, Amàlia Ramoneda, de l’Associació de Mestres Rosa Sensat; Helena García, de l’editorial Kalandraka; Montserrat Bertran i Dani Expresate, com a membres del grup transVersant la Poesia, juntament amb David Pujol com a secretari amb veu, però sense vot, han escollit com a obra guanyadora d’aquesta primera edició Manual de versos dispersos (amb un polissó), de Raimon Portell. Després d'una rigorosa avaluació de les obres presentades el jurat l’ha destacat per: «l’originalitat de la proposta, el rigor i riquesa del llenguatge i la naturalitat en la comunicació del fet poètic».

Raimon Portell i Rifà (Barcelona, 1963) és escriptor i actualment imparteix classes a la Universitat de Girona. Ha col·laborat en diverses revistes de viatges, literatura i cuina. D’entre les seves obres hi destaca la trilogia La llum d’Artús, publicada entre el 2017 i el 2019 (Camins de nit, Camins d’aigua i Camins d’hivern) amb la qual ha guanyat el Premi Protagonista Jove de 2017, el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil del Ministeri de Cultura (2019) i el Premi Llibreter de narrativa (2019), en categoria de literatura infantil i juvenil de literatura catalana. Les tres obres, en conjunt, van rebre el Premi Crítica Serra d'Or de Literatura Infantil i Juvenil, en categoria juvenil, de 2020.

Entre les setanta obres presentades el jurat ha destacat també Mones sàpiens i saviesa natural, de Ricard Bonmatí, com a finalista del certamen i ha atorgat una menció d’honor a l’obra titulada I per què no m’has dut el caragol?, del valencià Pau Rodríguez Sánchez-Campos.

L’acte públic de lliurament del I Premi de Poesia per a Infants Rosa Sensat tindrà lloc el pròxim 6 de juny a la sala d’actes de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Kalandraka publicarà l’obra guanyadora, amb il·lustracions, durant el mes de setembre del 2024 dins el marc de La Setmana del Llibre en Català.

El Premi de Poesia per a Infants Rosa Sensat té com a objectiu principal estimular la creació i publicació de poesia de qualitat en català, dirigida als infants, i promoure la lectura en aquest gènere.