Que Roberto Innocenti es uno de los grandes ilustradores contemporáneos es una afirmación compartida por todos los especialistas en album ilustrado, en arte y en literatura infantil y juvenil. Tras su reciente paso por Alicante, el artista italiano visitó la Biblioteca Xavier Berenguel de Barcelona, donde más de 130 personas tuvieron la oportunidad de conocer más sobre su trayectoria profesional y su obra completa.

--------------------------------------------

Que Roberto Innocenti sigui un dels més grans il•lustradors contemporanis és una afirmació per tots compartida. Tant pels especialistes en àlbum il•lustrat, en art com en literatura infantil. Després de la seva recent estada a Alacant, l’artista italià va visitar la Biblioteca Xavier Berenguel de Barcelona, a on més de 130 persones van tenir l’oportunitat de conèixer més de la seva trajectòria professional i de de la seva obra completa.

El ilustrador Ignasi Blanch fue el guía de un completo recorrido por la figura de Roberto Innocenti desde el punto de vista creativo. Este año se cumple el 25 aniversario de “Rosa Blanche”, editada originalmente en 1985 por Edicions Script con texto del periodista y escritor suizo Christophe Gallaz. Como homenaje a esta publicación, el acto se inició de una manera muy íntima con una lectura dramatizada en italiano.

También intervino Nati Calvo, del Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca, agradeciendo las colaboraciones recibidas para organizar el encuentro de Roberto Innocenti con los lectores y el papel de todas aquellas pequeñas editoriales que, como KALANDRAKA, publicaron en las lenguas peninsulares los maravillosos libros de este ilustrador.

En su repaso por la bibliografía de Innocenti, Ignasi Blanch destacó el libro “La historia de Erika”. También se refirió a los cuentos clásicos que ilustró: “La Cenicienta”, de Perrault, “Cascanueces” de E.T.A. Hoffmann, “Las aventuras de Pinocho” de Collodi, “Cuento de Navidad”, de Dickens. No faltaron “El último refugio” o “La casa”, ambos títulos con texto de J. Patrick Lewis.

Roberto Innocenti nos deleitó con detalles y anécdotas que, en algunos casos, influenciaron algunas de sus obras maestras: Como aquella en la que, con cuatro años, recuerda ver pasar un camión de militares alemanes que transportaba una pareja con un bebé. Al preguntarle a su padre a dónde iban o a dónde los llevaban, vio como su rostro cambiaba; con el tiempo supo el significado de esa expresión y, quizás en parte, el sentimiento que le suscitó ese amargo recuerdo lo plasmó en “La historia de Erika” o en “Rose Blanche”: Un álbum sin rostros humanos y como él bien afirma, una obra en la que "hablan los mismos materiales".

El ilustrador italiano afirmó con rotundidad, en varios momentos de la charla, que sus libros no tienen una intención directamente pedagógica. Él hace libros que pueden darle respuestas tanto a niños como a adultos. Y por supuesto: "En las ilustraciones para niños no hace falta simplificar las cosas, los niños lo captan todo igualmente."

Ignasi Blanch insistió en la influencia cinematográfica y fotográfica en la obra de Innocenti. Planos picados y contrapicados, primeros planos, el uso de la cámara fija (“La casa” es uno de los principales ejemplos de esta técnica, ya que toda la obra se desarrolla en un plano fijo) y el uso de los colores, para hablar del presente o de algo positivo, y del blanco y negro para explicar el pasado o algún suceso negativo. Innocenti se definió así mismo como un director de cine, pero además, con mucho sentido del humor, afirmó: “…De hecho, yo soy un director, pero además me encargo del cásting de personajes, del vestuario, de los decorados, la iluminación…”.

A modo de guiño cinematográfico recordó que el filme La lista de Schindler se estrenó posteriormente a “Rose Blanche”, pero antes que “La historia de Erika”. ¿Quién no recuerda esa niña con abrigo de color rosa entre la masa humana en blanco y negro?

También hubo tiempo para hablar del futuro de la ilustración en nuestro país. Para Innocenti, no hay que dejar de mirar fuera, conocer que se hace más allá de nuestras fronteras para enriquecerse y aprender.

El encuentro con Roberto Innocenti, que duró unas dos horas, se celebró en un marco inmejorable: la Biblioteca Xavier Benguerel está especializada en cine y aloja además el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

L’il•lustrador Ignasi Blanch fou el guia d’un recorregut complet per la figura de Roberto Innocenti des del punt de vista creatiu. Aquest any es celebra el 25è aniversari de la publicació de “Rose Blanche”, editada originalment el 1985 per Editions Script amb text del periodista i escriptor suís Christophe Gallaz. Com a homenatge a aquesta edició l’acte es va iniciar d’una manera molt íntima, amb una lectura dramatitzada de l’obra en italià.

També va intervenir Nati Calvo, del Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca, agraint les col•laboracions rebudes per organitzar aquesta trobada de Roberto Innocenti amb els lectors, i per altra banda el paper de totes les petites editorials, com ara KALANDRAKA, que han publicat en les diferents llengües peninsulars, els meravellosos llibres d’aquest il•lustrador.

En el repàs de la bibliografia d’Innocenti, Ignasi Blanch va destacar el llibre “La historia de Erika”. També va fer referència als contes clàssics que ell va il•lustrar: “La Cenicienta”(La Ventafocs) de Perrault, “Cascanueces” (Trencanous) de E.T.A. Hoffmann, “Las aventuras de Pinocho” (Les aventures de Pinotxo) de Collodi, “Cuento de Navidad” (Conte de Nadal), de Dickens. I no varen faltar “El último refugio”(La comarca fèrtil) o “La casa”, tots dos amb text de J. Patrick Lewis.

Roberto Innocenti ens va delectar amb detalls i anècdotes, que en alguns casos, van influenciar algunes de les seves obres mestres. Com ara aquella que, amb quatre anys, recorda que va veure passar un camió de militars alemanys amb una parella que duia un nadó. En preguntar-li al seu pare a on anaven o a on els portaven, va veure com li canviava el semblant; amb el temps va saber el significat d’aquella expressió, i pot ser, en part, que el sentiment que li va provocar aquell record amarg el plasmés a “La historia de Erika” o a “Rose Blanche”. Un àlbum, aquest darrer, sense rostres humans i en el qual, com ell mateix va afirmar, "parlen els mateixos materials".

L’il•lustrador italià va afirmar amb rotunditat a diferents moments de la xerrada, que els seus llibres no tenen una intenció directament pedagògica. Ell fa llibres que poden donar-li respostes tant als infants com als adults. I per suposat, “a les il•lustracions per a nens no cal simplificar les coses, els nens ho capten tot igualment”.

Ignasi Blanc va insistir amb la influència cinematogràfica i fotogràfica de la seva obra. Plans picats i contrapicats, primers plans, l’ús de la càmera fixa (“La casa” seria un dels principals exemples d’aquesta tècnica, ja que tota l’obra es desenvolupa en un pla fix) i l’us dels colors, per parlar del present o d’alguna cosa positiva, i del blanc i negre per parlar del passat o de fets negatius. Innocenti es va definir a si mateix com a un director de cinema, però a més a més, amb molt sentit de l’humor, va afegir “... de fet, sóc un director de cinema, però també m’encarrego del càsting de personatges, del vestuari, de la decoració, de la il•luminació...”

Innocenti afegeix un altre toc cinematogràfic quan ens recorda que la pel•lícula La lista de Schindler es va estrenar més tard que “Rose Blanche”, però abans de “La historia de Erika”. Qui no recorda aquella nena amb abric de color rosa entremig de la massa humana en blanc i negre?

També va haver temps per parlar del futur de la il•lustració al nostre país. Per a Innocenti, no s’ha de deixar mai de mirar fora, de conèixer que es fa més enllà de les nostres fronteres per enriquir-se i aprendre.

La trobada amb Roberto Innocenti, que tenir una durada al voltant de les dues hores, es va celebrar en un marc ideal: la Biblioteca Xavier Benguerel, especialitzada en cinema i que a més a més acull el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil.