Este fin de semana se celebró en Barcelona el Món Llibre, la fiesta del libro para niños y niñas. Contó con la participación de más de una treitena de editoriales y la programación ofreció más de un centenar de actividades para público de 0 a 12 años. La organización calcula que la afluencia de visitantes rondó las 18.000 personas durante los dos días, superando los 12.000 visitantes de la edición del pasado año. El autor e ilustrador japonés Taro Gomi fue el invitado especial de este Món Llibre. Con motivo de su estancia, recibió un ejemplar de “Som-hi a banyar-se!”, de Kalandraka e Hipòtesi.

-----------------------------------------

Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Barcelona el Món Llibre, la festa del llibre per a nens i nenes. Hi ha hagut una participació de més d’una trentena d’editorials i la programació va oferir un centenar d’activitats pel públic de 0 a 12 anys. L’organització calcula que l’afluència de visitants va anar al voltant de les 18.000 persones, superant la cifra de 12.000 de l’edició de l’any passat. L’autor i il•lustrador japonès Taro Gomi va ser el convidat especial de l’edició d’enguany d’aquest Món Llibre. Amb motiu de la seva presència, va rebre un exemplar de “Som-hi a banyar-se!" de Kalandraka i Hipòtesi.

Acompañado por la traductora del libro en catalán, Taro Gomi -del que Faktoría K también ha editado “¡A bañarse!” y “¿Quién habla?”- participó en un taller-happening que contó con la colaboración de la Japan Foundation y CocoBooks. La actividad, a la que asistieron muchas personas, se convirtió en un homenaje a los niños y niñas japoneses al cumplirse ya un mes del terrible terremoto y posterior tsunami que afectó a la costa del Pacífico en la región de Tohoku. Poemas, música, cuentos tradicionales... la cultura del país nipón tuvo un protagonismo especial, también para los más pequeños en la atracción denominada Carrusel del Japón.

Món Llibre destacó precisamente por la cantidad y diversidad de espacios de ocio: en el Hall del CCCB se encontraba la Biblioteca dels Llibres Trobats, un rincón tranquilo -decorado con mesas, taburetes y estanterías de cartón- diseñado para asesorar a familias y también a los propios niños. A parte de disfrutar de espectáculos de pequeño formato organizados por Biblioteques de Barcelona, se podría visitar el rincón de Casa América y su selección de libros de temática latinoamericana. Preguntando a las Sabias, estas bibliotecarias y libreras especializadas en LIJ, ataviadas con vestimenta diferenciada y situadas en mesas de trabajo en lo alto, daban recomendaciones literarias personalizadas en cada caso.

Del espacio para los más pequeños, de 0 a 3 años, se encargó el colectivo Nascuts per Llegir, con la colaboración de los alumnos del Posgrado de El Espacio Expositivo del CCCB y la UPC, que se ocuparon de la decoración del espacio. Además de las actividades diseñadas específicamente para esta franja de edad, había una zona de lactancia, otra de lectura y otra para dedicada al Libro de Artista como objeto de experimentación y de comunicación libre: en él se podía disfrutar de libros de creadores tan especiales como Bruno Munari o Komagata; un verdadero placer para los sentidos.

Los mayores de 9 años tenían su espacio propio y exclusivo: la Air-Book 1104, una peculiar torre de control situada en el Mirador del CCCB, diseñada igualmente por los alumnos del Posgrado. Y otro espacio singular dispuesto por Tantàgora, a través de su proyecto Il•lustrador Resident, estaba dedicado los jóvenes ilustradores.

Las editoriales, los autores e ilustradores desempeñaron también un papel muy importante en el dinamismo de Món Llibre. El Blog K seguirá informando, a lo largo de toda esta semana, de las actividades de esta fiesta del libro y la lectura, que se anticipa a la gran celebración del día de Sant Jordi.

-----------------------------------------------------------------------

 

Acompanyat per la traductora del llibre al català, Taro Gomi -del que Faktoría K  també ha editat “¡A bañarse!” i “¿Quién habla?”-va participar en un taller-happening amb la col•laboració de la Japan Foundation i CocoBooks. Amb aquesta activitat, a la qual varen assistir moltes persones, van voler retre un homenatge als nens i nenes japonesos, tot just ara que ha passat un mes des del terrible terratrèmol i el posterior tsunami que va afectar la costa del Pacífic a la regió de Tohoku. Poemes, música, contes tradicionals... la cultura del país nipó va tenir un protagonisme especial, també en un espaï pensat pels més petits, el Carrusel del Japó.

El Món Llibre ha destacat especialment per la quantitat i diversitat d’espaïs d’oci situats al voltant del CCCB i del MACBA. Al Hall del CCCB estava la Biblioteca dels Llibres Trobats, un racó tranquil –decorat amb taules, taburets i prestatgeries de cartró- dissenyat per assesorar a les famílies i als propis infants. A part de gaudir d’espectacles de petit format organitzat per les Biblioteques de Barcelona, es podia visitar el racó de Casa Amèrica i la seva selecció de llibres de temàtica llatinoamericana. Les “Sàvies del Què Llegim”, és a dir, les bibliotecàries i llibreteres especialitzades en LIJ, vestides amb una indumentària ben diferent i situades a taules elevades de la resta, donaven recomanacions literàries personalitzades per a cada cas.

De l’espaï pels més petits, de 0 a 3 anys, s’encarregà el col•lectiu Nascuts per Llegir, amb la col•laboració dels alumnes del Posgrau de L’Espaï Expositiu del CCCB i la UPC, que varen fer la decoració. A més de les activitats pensades per aquesta franja d’edat, hi havia una zona per a la lactància, una altra de lectura i un racó dedicat al Llibre d’Artista com a objecte d’experimentació i de comunicació lliure: allà es podia gaudir de llibres de creadors tan especials com Bruno Munari o Komagata; un veritable plaer pels nostres sentits.

Els majors de 9 anys tenien el seu espai propi i exclusiu: l’Air-Book 1104, una peculiar torre de control situada al Mirador del CCCB, dissenyada igualment pels alumnes del posgrau. Un altre espai singular era el creat per Tantàgora, a través del seu projecte de l’Il•lustrador Resident, dedicat als joves il•lustradors.

El paper que les editorials, els autors i els il•lustradors han dut a terme ha estat molt important per a la dinàmica del Món Llibre. El Blog K seguirà informant durant tota aquesta setmana de les diferents activitats d’aquesta festa del llibre i la lectura, que s’avança a la cita de la Diada de Sant Jordi.