Doce, clara e sen vento vén a noite

como unha gasa clara que esborrexe,

unha chuvia de sombras instalándose,

a deter os camiños e as comarcas,

os contornos inmóbiles do espello...

 

Dolça i clara i sense vent ens ve la nit,

com una gasa grisa que s’escola,

una pluja d’ombres instal•lant-se,

deturant els camins i les contrades,

els contorns immòbils de l’espill.

[Fragmento de TRÍPTICO, de Antoni Marí. Colección 'Tambo', Faktoría K]

Editado en catalán, castelán, alemán, italiano, francés, portugués, e agora tamén en galego, Antoni Marí insire a súa poesía na recuperación da experiencia vivida. Dende aí, nos dominios do seu eu persoal, convida a cada lector a percorrer finalmente a súa propia vía interior.

A falta dunha semana para o Día do Libro, FAKTORÍA K presenta unha exclusiva montaxe audiovisual na que Antoni Marí recita versos de “Tríptico”, o poemario traducido por Xavier Rodríguez Baixeras e editado recentemente na colección Tambo. Acompáñao María Xesús Lama, profesora de Literatura Galega na Universidade de Barcelona. Ambos os dous debullan as páxinas de “Tríptico” nun espazo emblemático da Universidade Pompeu Fabra, o Dipòsit de les Aigües. Patrícia Martínez del Hoyo e Núria Font -da produtora creativa El Ministeri- dirixen este traballo, no que Raúl de la Morena foi o responsable da realización e montaxe. 

.........................................................

Editat en català, castellà, alemany, italià, francès, portuguès i ara també, en gallec. Antoni Marí inscriu la seva poesia en la recuperació de l’experiència viscuda. Des d’aquest punt, en els dominis del seu jo personal, convida a cada lector a recórrer finalment la seva pròpia vida interior.

A només una setmana per Sant Jordi, FAKTORÍA K presenta un exclusiu muntatge audiovisual en el qual l’Antoni Marí recita versos de “Tríptico”, el poemari traduït pel Xavier Rodríguez Baixeras i editat recentment dins la col·lecció Tambo. L'acompanya la María Xesús Lama, professora de Literatura Gallega de la Universitat de Barcelona. Tots dos repassen les pàgines de “Tríptico” en un espai emblemàtic de la Universitat Pompeu Fabra, el Dipòsit de les Aigües. La Patrícia Martínez del Hoyo i la Núria Font, que formen part de la productora creativa El Ministeri, dirigeixen aquest treball, en el que el Raúl de la Morena va ser el responsable de la realització i del muntatge.

“Tríptico” reúne, en edición bilingüe catalán-galego, unha terna de poemarios -Preludio, Unha viaxe de inverno e O deserto- publicados entre 1979 e 1997. En conxunto, 32 composicións nas que a memoria, os sentimentos e a pulsión existencial marcan o devir dos versos, adobiados con fragmentos de clásicos como Dante, figuras contemporáneas como T.S. Eliot, ou mesmo autores cataláns como Carles Riba ou Josep Vicenç Foix.

Antoni Marí (Eivissa, 1944) é catedrático de Teoría da Arte na Universidade Pompeu Fabra e, na actualidade, unha das voces máis destacadas da escena poética europea e peninsular. Entre outros, publicou os ensaios L’home de geni (1984), La voluntat expressiva (1988), Formes de l’individualisme (1994) ou La vida dels sentits (2004); en narrativa, El vas de plata (1991, Premio Cidade de Barcelona e Serra d’Or), El camí de Vincennes (1995, Premios Prudenci Bertrana e Serra d’Or) e Entspringen (2000). Como poeta, deu ao prelo o ciclo en tres movementos El preludi (1979), Un viatge d’hivern (1989, Premio da Crítica Española) e El desert (1997, Premio El Caballo Verde para la Poesía), reunidos posteriormente en Tríptic des Jondal (2003.

“Tríptico” é o terceiro volume da colección de poesía Tambo na súa nova andaina, que segue dirixindo Luís Rei Núñez: “Os ángulos da brasa”, de Manuel Álvarez Torneiro, foi Premio Ánxel Casal de Poesía (Asociación Galega de Editores) e Premio da Crítica Española; “Alén da fronteira. Sete poetas vascos” recibiu o Premio Lois Tobío de Tradución (Asociación Galega de Editores).

“Tríptico” reuneix, en una edició bilingüe català-gallec, una tríada de poemaris -Preludio, Unha viaxe de inverno i O deserto- publicats entre el 1979 i el 1997. En conjunt, són 32 composicions en les quals la memòria, els sentiments i la pulsió existencial marquen la successió dels versos, ornats amb fragments d’autors clàssics com ara Dante, de figures contemporànies com T.S. Eliott, o fins i tot d’autors catalans com ara Carles Riba o Josep Vicenç Foix.

Antoni Marí (Eivissa, 1944) és catedràtic de Teoria de l’Art de la Universitat Pompeu Fabra i, en l’actualitat, una de les veus més destacades de l’escena poètica europea i peninsular. Entre d’altres, ha publicat els assajos L’home de geni (1984), La voluntat expressiva (1988), Formes de l’individualisme (1994) o La vida dels sentits (2004); en narrativa, El vas de plata (1991, Premi Ciutat de Barcelona i Serra d’Or), El camí de Vincennes (1995, Premis Prudenci Bertrana i Serra d’Or) i Entspringen (2000). Como poeta, també és l’autor del cicle en tres moviments d’El preludi (1979), Un viatge d’hivern (1989, Premi de la Crítica Espanyola) i El desert (1997, Premi El Caballo Verde para la Poesía), reunits posteriorment en l’obra Tríptic des Jondal (2003).

“Tríptico” és el tercer volum de la col·lecció de poesia Tambo d’aquesta nova etapa, que continua dirigint el Luís Rei Núñez: “Os ángulos da brasa”, de Manuel Álvarez Torneiro, va ser Premi Ánxel Casal de Poesía (Associació Gallega d’Editors) i Premi de la Crítica Espanyola; “Alén da fronteira. Sete poetas vascos” ha rebut el Premi Lois Tobío de Traducció (Associació Gallega d’Editors).