La 16a edició dels Premis de Literatura Infantil Atrapallibres i Protagonista Jove, que convoca el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), inclou “Bitxopoemes i altres bèsties” i “El Llop de Sorra” entre els candidats de la convocatòria 2020-2021. El poemari de Leire Bilbao il·lustrat per Maite Mutuberria i traduït al català per Jaume Subirana, i el llibre d’Åsa Lind amb il·lustracions de María Elina Méndez i traducció de Carolina Moreno, comparteixen la categoria de lectures per a infants de 9 anys.

“Bitxopoemes i altres bèsties”, distingit amb el Premi Euskadi de Literatura i el Premi Kirico de Literatura Infantil i Juvenil 2019, reuneix versos protagonitzats per animals “voladors”, “d’aigua”, “que repten” i “rugents” que conviden a ser recitats, cantats i compartits tot seguint el ritme lúdic dels textos. “El Llop de Sorra” és el primer títol d’una prestigiosa trilogia -premiada per les biblioteques de Suècia- sobre les inquietuds de la infància, la imaginació i l’amistat; un relat en el qual també es plasma el món dels adults.

Aquest certamen de ClijCAT, que té per objectiu “estimular la lectura i la imaginació” entre el públic infantil i juvenil, dinamitza les obres -seleccionades per una comissió d’experts- entre els escolars de tots els centres d’educació primària, biblioteques i llibreries de Catalunya, País Valencià i Balears. Per tant, es tracta d’un premi atorgat directament per les lectores i lectors, posant així en valor l’opinió de la infància, estimulant la seva formació literària i sentit crític. En aquesta ocasió han participat prop de 10.500 alumnes.

En la 15a edició de l’Atrapallibres i Protagonista Jove una de les obres distingides amb caràcter honorífic –donat que la incidència de la pandèmia ha afectat el desenvolupament del certamen- ha sigut “Rosa Blanca”, de Christophe Gallaz i Roberto Innocenti, amb traducció de Bel Olid.  El comitè d’especialistes format per les bibliotecàries Nati Calvo i Marta Martí, el mestre Agustí Lleyda, Montse Marcet del club de lectura Lectors al tren i Marc Rodríguez de la Revista Faristol, van preseleccionar aquest llibre per considerar-lo “una obra mestra que ens atrapa amb una gran sensibilitat i unes impactants il·lustracions de la nostra història més recent”.

Des de la seva residència a Itàlia, el mateix Innocenti ha agraït el reconeixement a aquesta obra tan “important” en la seva trajectòria, ja que l’Atrapallibres s’afegeix al Premi de la Pau Gustav Heinemann, la Poma d’Or Bienal de Il·lustració de Bratislava i la menció especial del Premi Gràfic de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Bolonya, entre altres distincions.

“Són coses que van succeir de veritat, que resulten difícils d'explicar perquè són molt tristes i feixugues” ha explicat l’il·lustrador sobre aquesta història ambientada en la tragèdia de l’Holocaust, però “cal parlar de guerra per poder parlar de pau, per convèncer el món que la pau és el més important”, ha destacat Innocenti.

Los 16º Premios de Literatura Infantil Atrapallibres y Protagonista Jove, que convoca el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT), incluye “Bitxopoemes i altres bèsties” y “El Llop de Sorra” entre los candidatos de la convocatoria 2020-2021. El poemario de Leire Bilbao ilustrado por Maite Mutuberria y traducido al catalán por Jaume Subirana, y el libro de Åsa Lind con ilustraciones de María Elina Méndez y traducción de Carolina Moreno, comparten la categoría de lecturas para escolares de 9 años.

“Bitxopoemes i altres bèsties”, distinguido con el Premio Euskadi de Literatura y el Premio Kirico de Literatura Infantil y Juvenil 2019, reúne versos protagonizados por animales “voladores”, “acuáticos”, “reptadores” y “rugidores” que invitan a ser recitados, cantados y compartidos siguiendo el ritmo lúdico de los textos. “El Llop de Sorra” es el primer título de una prestigiosa trilogía -premiada por las bibliotecas de Suecia- sobre las inquietudes de la infancia, la imaginación y la amistad; un relato en el que también se plasma el mundo de los adultos.

Este certamen de ClijCAT, cuyo objetivo es “estimular la lectura y la imaginación” entre el público infantil y juvenil, dinamiza las obras -seleccionadas por una comisión de expertos- entre los escolares de todos los centros de educación primaria, bibliotecas y librerías de Catalunya, País Valencià y Baleares. Por tanto, se trata de un premio otorgado directamente por las lectoras y lectores, poniendo así en valor la opinión de la infancia, estimulando su formación literaria y su sentido crítico. En esta ocasión han participado cerca de 10.500 alumnas y alumnos.

En la 15ª edición de Atrapallibres y Protagonista Jove una de las obras distinguidas con carácter honorífico -puesto que la incidencia de la pandemia ha afectado al desarrollo del certamen- ha sido “Rosa Blanca”, de Christophe Gallaz y Roberto Innocenti, con traducción de Bel Olid.  El comité de especialistas formado por las bibliotecarias Nati Calvo y Marta Martí, el maestro Agustí Lleyda, Montse Marcet del club de lectura Lectors al tren y Marc Rodríguez de la Revista Faristol, preseleccionaron este libro por considerarlo “una obra maestra que nos atrapa con una gran sensibilidad y unas impactantes ilustraciones de nuestra historia más reciente”.

Desde su residencia en Italia, el propio Innocenti ha agradecido el reconocimiento a esta obra tan “importante” en su trayectoria, ya que Atrapallibres se suma al Premio de la Paz Gustav Heinemann, la Manzana de Oro de la Bienal de Ilustración de Bratislava y la mención especial del Premio Gráfico de la Feria del Libro Infantil y Juvenil de Bolonia, entre otras distinciones.

“Son cosas que sucedieron, que resultan difíciles de contar porque son muy tristes y duras”, ha explicado el ilustrador sobre esta historia ambientada en la tragedia del Holocausto, pero “hay que hablar de la guerra para poder hablar de la paz, para convencer al mundo de que la paz es lo más importante”, ha destacado Innocenti.